• Drongenplein, 9031 Drongen

Organisatie

Het festival wordt georganiseerd door Drongen Muziek vzw. We werken met een sturende groep van ongeveer tien deelnemers die de verantwoordelijkheid over zaken als coördinatie, programmatie, backstage, techniek, logistieke organisatie, financieel, administratie, decoratie, sponsoring, veiligheid, vergunningen, communicatie, vrijwilligerswerking, randanimatie, drankverkoop en catering verdeelt. We beschikken over een gedetailleerd stappenplan. Onze grote kracht: een enthousiaste ploeg medewerkers die er voor gaan. Er wordt afgestemd met Dekenij en Cultuurplatform Drongen. We gaan actief op zoek naar vrijwilligers die mee het festival vorm willen geven. Wie wil engageert zich en neemt mee verantwoordelijkheden op, anderen helpen vooral op de festivaldag zelf. We willen Drongense verenigingen en scholen actief betrekken, en richten werkgroepen op, die specifieke thema’s uitwerken zoals het aankleden van het plein.

Concept

Het festival zal plaatsvinden op de laatste zaterdag van augustus. In 2022 wordt dat 27 augustus. Het festival duurt één dag, met op het groot podium zes optredens van 50 tot 60 minuten. Er wordt een tweede podium voorzien voor bands uit Drongen en voor randanimatie. Het festival is gratis en toegankelijk voor iedereen, met zorg voor mensen met een beperking. We verzorgen zelf de drankmogelijkheden aan democratische prijzen. Daarnaast bieden we plaats aan eetkraampjes/foodtrucks zodat er zowel overdag als ’s avond gegeten kan worden. De festivaldag bestaat uit twee delen die in elkaar overlopen. Vanaf 11.30 ligt de klemtoon op het sociale aspect: er wordt kinderanimatie voorzien, gevolgd op de middag door een lokaal muzikaal optreden en gezellig samen eten en drinken, randanimatie en daarna een eerste ambiance-optreden op het grote podium. Daarna staat de muziekbeleving voorop, maar uiteraard genieten we verder van het gezellig samen zijn. Er wordt bijzondere aandacht geschonken aan comfort en veiligheid in samenwerking met de officiële instanties. Geluidsoverlast voor de buren vlakbij wordt beperkt door het festival tot één dag te beperken, en door de activiteiten op tijd stop te zetten.

Doel

Ons doel is het festival uit te bouwen tot een jaarlijkse traditie waarnaar Drongenaars uitkijken. De eerste twee jaren starten we op met hulp van het Wijkbudget. Een beperkt deel van de festivalkosten wordt al gedekt via drankverkoop en via een bijdrage van de eetkraampjes. Daarnaast wordt er gezocht naar steun en sponsering door lokale ondernemingen, handelszaken en horeca. Ons bedrijfsmodel bestaat erin het festival met de jaren te laten groeien, samen met onze andere muzikale initiatieven doorheen het jaar. We willen meer en meer inwoners, verenigingen en instanties betrekken, om samen het festival vorm te geven en de muzikale beleving in Drongen uit te bouwen. Toch blijft het festival kleinschalig en dicht bij de burger. Naarmate het festival bekender wordt, kunnen we meer inkomsten te verwerven uit catering, sponsoring en andere initiatieven. Subsidies worden dan minder belangrijk, maar we blijven er beroep op doen, om het festival zowel kwaliteitsvol als gratis te houden.

Onze laatste nieuwtjes

EVENT:: 12/10 – Frank Cools en Florian De Schepper – Aznavour

EVENT:: 12/10 – Frank Cools en Florian De Schepper – Aznavour

Op 22 mei 2024 zou Charles Aznavour 100 geworden zijn.
Een bijzondere dag om dit monument te eren, met deze twee mensen op het podium: Frank Cools en Florian De Schepper.

EVENT:: 22/06 – The Chai Connection

EVENT:: 22/06 – The Chai Connection

The Chai Connection drijft op een stuwende gitaar en een klagende viool, en wordt gedragen door een piano of de vette klanken van een Fender Rhodes en kleurrijke percussiegrooves. Het kan alle kanten opgaan: van Sefardische muziek uit Griekenland en de Balkan, over sentimentele walsjes, bluesy grooves en ontwrichte songs tot Braziliaanse forro’s en oriëntaalse liederen

EVENT:: 11/05 –  Muzikale Workshop voor kinderen, met Bart Maris

EVENT:: 11/05 – Muzikale Workshop voor kinderen, met Bart Maris

Bart Maris, een welgekende jazz-muzikant, zoekt leerlingen voor een nieuw blazersorkest.

Dun, dik, groot, klein, ferm opgepoetst of nog wat stoffig… Bart heeft wel 25 blaasinstrumenten mee en die mogen allemaal gebruikt worden door de kinderen. Bovendien heeft hij een groot aantal bamboetrombones, uitstekende instrumenten om samen muziek mee te maken. Via muzikale spelletjes leren de kinderen meer over muziek, de instrumenten en samenspel.

Geen bordjes met ‘verboden aan te raken’, maar wel een workshop om alles eens uit te testen. De kinderen ervaren hoe het voelt om een instrument vast te houden, te blazen en deel te zijn van een muzikale groep.

Deze workshop is op maat van en gratis voor kinderen van 5 tot 12 jaar.